FOST-agenda

13.03.2014 - FOST studiedag

De volgende ronde FOST presentaties zal plaatsvinden op donderdag 13 maart, 2014 (startuur: 15.30). Presentaties van de projecten van Filip Degreef (Food Quality, Safety, and Trust since 1950: Societal Controversy and Biotechnological Challenges) en Jon Verriet (Canned food, mediation and food pratices). Contacteer Filip Degreef voor meer informatie (beide presentaties zijn in Engels).

09.12.2012 - Lezing Peter Scholliers

In het kader van de tentoonstelling "Eten, een hele geschiedenis" geeft FOST-lid Peter Scholliers op zondag 9 december een lezing tijdens de miniconferenties georganiseerd door het Archief van de Stad Brussel. Titel van de lezing is 'Het eerste scheikundig labo in de wereld...in Brussel'. Klik hier voor meer informatie.

23.11.2012 - Week Van De Smaak: 'De Smaak van Thuis'

Op vrijdag 23 november 2012 organiseert FOST in samenwerking met UPV en De Week Van De Smaak een lezing in het kader van het thema van dit jaar, 'De Smaak van Thuis'. De lezing wordt gekoppeld aan een etentje met een zorgvuldig samengesteld menu door restaurant Josephine's in Antwerpen. Meer informatie vind je hier.

23.11.2012 - Lezing Anneke Geyzen

In het kader van de studie- en inspiratiedag "De Smaak van thuis is (erf)goed" georganiseerd door het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) te Leuven, geeft FOST-lid Anneke Geyzen op vrijdag 23 november 2012 een lezing getiteld "Vererfgoeding en identificatie: een conceptueel repertoire".

09.11.2012 - Interview met chef Dominique Michou

Op vrijdag 9 november 2012 ontvangen FOST en FARO in het kader van Brusselicious Dominique Michou, Belgische chef van L'Alban Chambon (Hotel Métropole) voor een gesprek over de actuele gastronomische keuken, zijn opleiding en hoe deze hem heeft gevormd en beïnvloed. Klik hier voor meer informatie.

12.10.2012 - Masterclass Hervé This

Op vrijdag 12 oktober 2012 geeft Prof. Dr. Hervé This in samenwerking met FOST en FARO een Masterclass over de moleculaire gastronomie getiteld “Que mangerons-nous demain? Comment la discipline scientifique qu’est la gastronomie moléculaire conduit à des propositions de réponses.” Meer informatie vind je hier.

Pour la version française, cliquez ici.

Mei & Juni 2012 - Lezingen

Tijdens de maanden mei en juni van 2012 organiseert FOST tal van lezingen in het kader van Brusselicious rond het thema 'De Smaak van de Stad. Een culinaire geschiedenis van Brussel in zes bedrijven'.

Van de Brusselse wafels en caracollen die je op elke straathoek kan kopen over de tongstrelende bieren in de brasseries tot de geuren van de Rue de Bouchers en de reputatie van de vele toprestaurants die de hoofdstad telt, ze maken het meteen duidelijk: Brussel is een stad van culinaire geneugten. Maar het smakenpalet van onze hoofdstad is nog veel rijker dan dat. Het kent een lange geschiedenis van traditie en innovatie en van kruisbestuivingen met vreemde culturen. Wil je meer te weten komen over de voortrekkersrol van Brussel in de opkomst van het restaurant? Over de invloed van Italiaanse en andere immigranten op de Brusselse keuken? Of ben je benieuwd naar hoe het Flageyplein de locatie werd waar de allereerste supermarkt op het Europese vasteland opende? De historici, archeologen en taalkundigen van de onderzoeksgroep FOST en van de ULB vertellen je graag het antwoord op deze en andere culinaire vragen tijdens één van onze lunchlezingen met Brussels bier en een heerlijke boterham met ‘plattekeis’.

Het volledige programma vindt u hier.

09-10.01.2012 - FOST Conference

Op 9 en 10 februari 2012 organiseert FOST een congres getiteld 'A Taste of Home. Food, identity, place and memory in Europe from a historical perspective (19th-20th centuries)'. Momenteel loopt hiervoor een Call for Papers. Meer informatie vind je hier.

16-17.12.2011 - FOST Conference

Op 16 en 17 december 2011 organiseert FOST het congres 'Labour, Labour Relations and Occupational Identities in Hotels, Restaurants and Cafes (18th-20th centuries)'.

01.12.2011 - Lezing Karen Arijs

Van 1 t.e.m. 3 december 2011 organiseert het "Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and the Social Sciences" (NIAS) het colloquium "The Construction of Local Identities through Culture and Language in the Dutch Province of Limburg". Karen Arijs geeft er een lezing getiteld "Public celebrations and (food) consumption as proxy for the study of identity in cross-border-region Limburg: a suitable approach?"

13-16.09.2011 - Lezing Anneke Geyzen

Van 13 tot en met 16 september 2011 vindt in Bologna het 12de colloquium van de International Commission for Research into European Food History (ICREFH) plaats. Het thema van deze editie richt zich op 'The History of the European Food Industry in the nineteenth and the first half of the twentieth century'. FOSTer Anneke Geyzen zal er een paper presenteren getiteld 'The representation of food preservation types in Flemish women's magazines, 1945-1960'.

13.09.2011 - Lezing Nathalie Parys

Op dinsdag 13 september organiseert the Centre for Material Texts in Cambridge de workshop Eating Words: Text, Image, Food. FOSTer Nathalie Parys geeft er een lezing getiteld 'Using cookbooks as historical sources: obstacles and challenges'.

09.09.2011 - Doctoraatsverdediging Nelleke Teughels

Op vrijdag 9 september (15u) vindt de openbare verdediging plaats van het doctoraat van FOST-lid Nelleke Teughels. Haar proefschrift is getiteld: 'Smaakvolle boodschappen: archeologisch onderzoek naar iconografie, materiële cultuur en identiteit in de Belgische kleinhandel, ca. 1870-1940'.

02.08.2011 - Lezing Sarah Daniels

Op 2 augustus houdt Sarah Daniels een lezing op het IATUR-congres. Ze zal het hebben over 'More than just preparing a meal? Concerning the meanings of cooking'.

16.06.2011 - Lezing Anneke Geyzen

Anneke Geyzen neemt deel aan het congres 'Food and Drink: their Social, Political and Cultural Histories' met een lezing getiteld 'What's in a name? Recipes and geographical connotations in postwar Flanders'.

01.05.2011 - Lezing Peter Scholliers

In het kader van de Erfgoeddag 2011 (1 mei 2011), zal FOST-lid Peter Scholliers een lezing houden getiteld 'Bettelman en pain à la grecque: armeluiskost op rijke tafels'. De lezing gaat door in het Kasteel van Gaasbeek en start om 15u.

08.04.2011 - Lezing Karen Arijs

Vrijdag 8 april 2011 organiseren jonge historici in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap een workshop met het thema: 'De (on)zichtbare grens? Politiek-culturele wisselwerking en nationale identiteitsvorming in Nederland en België sinds 1830'. FOST-lid Karen Arijs zal er praten over de 'Constructie van identiteit in Belgisch en Nederlands Limburg (19e-20e eeuw)'.

07.02.2011 - Masterclass FOST

Op maandag 7 februari 2011 zal dr. Alain Drouard, in samenwerking met FOST, een masterclass organiseren rond het thema 'Histoire des cuisiniers et de la cuisine en France (XIXe - XXe siècles)'.

  • Praktische info: 15-18u, lokaal 5C402 (professorenlokaal van de Faculteit Letteren & Wijsbegeerte VUB).
  • Dr. Drouard is directeur de recherche CNRS, verbonden aan het Centre Roland Mousnier (Paris) en voorzitter van ICREFH (International Commission for Research into European Food History). Hij publiceerde onder meer Histoire des cuisiniers en France (XIXe - XXe siècle) (Paris: CNRS Editions, 2004, herdruk 2007), Les Français et la table: Alimentation, cuisine et gastronomie du Moyen Age à nos jours (Paris: Ellipses, 2005) en verzorgde, met Jean-Pierre Williot, de redactie van Histoire des innovations alimentaires, XIXe et XXe siècles (Paris: L’Harmattan, 2007).
    Dr. Drouard is één van de weinige historici in de wereld, die onderzoek verricht naar de arbeidsmarkt, hiërarchieën, migraties, opleiding, vakbonden en stakingen van het personeel van hotels, cafés en restaurants. Zijn masterclass dringt de verborgen wereld van de arbeid in zaal en keuken binnen.
  • De masterclass omvat drie delen: een lezing van A. Drouard (in het Frans), een praktische oefening (rond een tekst of afbeelding) en ruim gelegenheid tot debat (in het Frans en Engels).

10-11.12.2010 - FOST Colloquium

Naar jaarlijkse gewoonte zal FOST ook in 2010 een colloquium organiseren met ditmaal als thema "Food: Convergence and Divergence in Europe since 1800 (Cuisine of Elites, Bourgeois, and Middle Classes)." Het colloquium zal plaatsvinden bij FARO (Priemstraat 51, 1000 Brussel) op 10 en 11 december 2010.

30.11.2010 - Lezing over Romeinse Eetcultuur

Op 30 november geeft professor Paul Erdkamp een lezing over de Romeinse eetcultuur.

12.11.2010 en 16.11.2010- FOST tijdens de Week van de Smaak

Ook dit jaar zal FOST deelnemen aan de Week van de Smaak in Vlaanderen (11-21 november). Op 12 november komen in Patricks Keuken in Ninove de vergeten groenten aan bod, met als sprekers Anneke Geyzen, Olivier de Maret, Nelleke Teughels en Daniëlle De Vooght. Meer informatie is te vinden op de website van de Week van de Smaak of op de website van UPV. Op 16 november praat Peter Scholliers over 'de Belgische keuken' in Aalst.

Inschrijven is noodzakelijk. Bekijk hiervoor voornoemde websites.

04.06.2010 - FOST Masterclass met Allen Weiss

Op vrijdag 4 juni organiseert FOST, in samenwerkig met FARO, de jaarlijkse Masterclass. Allen Weiss is Master@Work en hij zal het hebben over 'Food, Memory, Heritage'. Inschrijven kan via de website van FARO.

22.04.2010 - FOST Doctoraatsverdediging

Op 22 april 2010 vindt de doctoraatsverdediging van FOST-lid Daniëlle De Vooght plaats. Zij verdedigt een proefschrift met als titel 'Display at the Dining Table? Culinary Networks of Power at the Belgian Royal Court of the Nineteenth Century'. Haar onderzoek kadert binnen het FOST-onderzoeksprogramma omtrent convergentie en divergentie van Europese voedingsgewoonten.

29.06.2005 - FOST goes online

Vanaf heden is de onderzoeksgroep FOST online!!! Deze site wil een bron van informatie zijn omtrent nationaal en internationaal onderzoek i.v.m. sociale en culturele voedingsstudies. Je vindt hier info over de leden van FOST, over de onderzoeksactiviteiten van FOST, welke publicaties verschenen zijn en nuttige links naar andere relevante websites. Kijk dus gerust eens rond...