Studiecentrum voor Experimentele Literatuur

Compositie XI (detail) van Theo van Doesburg, 1918
 

Welkom op de website van het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (SEL) of Study Centre for Experimental Literature (SEL). Via de koppelingen vindt u hier meer informatie over onze projecten, activiteiten en leden.

Bezoek ook onze zusterpagina op de website van de Universiteit Gent.

 

Nieuws

Lezing Simon Richter (UPenn) over “‘Self-Expression’ and the Cook’s Body in Documentary Film”

Op dinsdag 25 april, om 10u, komt Prof. dr. Simon Richter (UPenn) een lezing geven op de VUB (D.3.15), over “‘Self-Expression’ and the Cook’s Body in Documentary Film”.

Iedereen is van harte uitgenodigd,

Peter Scholliers (FOST) / Hans Vandevoorde (CLIC/SEL)

Simon Richter is professor German and Environmental Humanities aan de University of Pennsylvania. Hij publiceerde onder meer Women, Pleasure, Film: What Lolas Want; Missing the Breast: Gender, Fantasy and the Body in the German Enlightenment en Laocoon’s Body and the Aesthetics of Pain. Verder schreef hij artikelen over Duitse eetgewoontes en Hegels 'dialectics of digestion'.

Aan Penn doceert hij een populair college over voedsel en film.

--

Op 8 maart 2017 organiseert SEL in Gent zijn derde audioworkshop. Onder de noemer 'De narratologie van het hoorspel' geven vijf sprekers vanuit een verteltheoretisch perspectief commentaar op een geselecteerd audiofragment en op het hoorspel waaruit dat fragment komt.

--

Op 23 november 2016 vindt in Bozar een symposium plaats over 'The Power of the Avant-Garde'. Het symposium valt samen met de gelijknamige expositie in Bozar, waarin werk van de historische avant-gardes naast contemporaine kunst tentoongesteld wordt. In het symposium en de tentoonstelling staat de vraag naar de hedendaagse doorwerking van de historische avant-gardes centraal.

Meer informatie vindt u in de (Engelstalige) aankondiging.

--

SEL maakt sinds midden 2016 deel uit van de wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap ENAG (European Neo-Avant-Garde). Andere partners zijn Literature and Culture (KU Leuven), CIPA (Université de Liège), DEPA (Département d'Etudes des Pays Anglophones) van de Université Paul Valéry uit Montpellier en het Institut für Germanistik van de Universität Wien. 

--

26 February: Masterclass met Peter Stockwell (University of Nottingham) over 'Cognitive Approaches to Modern and Contemporary Prose and Poetry'

Tijdens deze masterclass stellen vier doctorandi van Vlaamse universiteiten hun onderzoek voor waarin ze verschillende methodes uit de cognitieve studies toepassen op twintigste-eeuws proza en poëzie. De organisatoren nodigen alle geïnteresseerde onderzoekers (doctorandi, postdocs, professoren en masterstudenten) hierbij graag uit om mee te discussiëren over de theoretische gronden van de gepresenteerde projecten en om de uitdagingen te bespreken waarmee de onderzoekers te maken krijgen. Peter Stockwell (University of Nottingham) verzorgt de keynote-lezing van deze masterclass, over taalgebruik in surrealistische teksten. Achteraf neemt hij ook deel aan de feedbacksessies. 

Deelname is gratis, maar wie graag komt (de hele dag, of enkel voor de keynote), laat het best iets weten op het volgende e-mailadres: Elke.Depreter@vub.ac.be

--

Op 8 en 9 september 2015 organiseerden de onderzoeksgroepen SEL en OLITH de conferentie 'Confrontations - Experimental Dutch and German literature of the long sixties'. Het gebeuren vond plaats in de KVAB in Brussel. Het programma kunt u hier bekijken.

De Oostenrijkse dichter Gerhard Rühm, mede-oprichter van de legendarische Wiener Gruppe en de Duitse artieste Monika Lichtenfeld waren de speciale gasten van deze conferentie. Ze gaven samen een lezing op dinsdag 8 september 2015, om 17u in de KVAB. Voor meer informatie en een klein voorsmaakje, klik hier

--

Onlangs verschenen in de SEL-reeks twee nieuwe boeken: Gust Gils in zijn experiment en Het lab van de sixties. Op woensdag 20 mei 2015 vond in Brussel de boekvoorstelling plaats in samenwerking met Passa Porta. Met bijdragen van Bart Van Kerkhove en Jeroen Kuypers over Gust Gils, muziek van Sep François en een interview met auteur Patrick Conrad over de evolutie van zijn werk en plaats in de Vlaamse literatuur sinds zijn debuut in de jaren zestig.

--

Op vrijdag 27 februari 2015 organiseerden drie UGent-VUB-onderzoeksgroepen een studiemiddag omtrent Empedokles, de voorstelling van Theater Zuidpool die gebaseerd is op Hölderlins Der Tod des Empedokles. De sprekers gingen een dialoog aan over theatraliteit, experiment en vertaling naar aanleiding van het stuk. De middag was een samenwerking tussen CLIV (Centrum voor Literatuur in Vertaling), THALIA (Theatre, Literature and Media in Performance), en SEL. 

--

De leesgroep Beeldbepalers bespreekt in het academiejaar 2014-2015 belangrijke teksten uit de Nederlandse literatuurstudie, met een focus op de moderne periode. Meer informatie vindt u op deze pagina.